Verbindend Gezag

Maakt u zich grote zorgen over wat uw kind doet of hoe het met hem of haar gaat en heeft u tegelijkertijd het gevoel dat u uw kind niet meer bereikt? Merkt u dat uw kind spijbelt, uren achter zijn computer zit, brutaal is, blowt, zich niet meer aan afspraken houdt of ander probleemgedrag laat zien? Bent u daardoor in een cirkel van heftige ruzies terecht gekomen met uw kind en ziet u geen uitweg meer om daar op een positieve manier uit te komen? Bent u geneigd uzelf als ouder meer en meer terug te trekken? Kortom voelt u zich machteloos in de opvoeding van uw kind? Dan kan de oudergroep ‘Verbindend Gezag’ de oplossing zijn om deze negatieve spiraal te doorbreken, om met steun van andere ouders die in dezelfde situatie zijn de strijd te doen verminderen en het contact met uw kind weer te herstellen.

Wat is ‘Verbindend Gezag’ 

‘Verbindend Gezag’ is gebaseerd op de principes van geweldloos verzet ontwikkeld door Haim Omer en biedt handvatten in het ouderschap om de relatie tussen kind en ouders te herstellen. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn om ruzies te stoppen door je als ouder actief en op een meer helpende en constructievere manier te verzetten tegen het zorgelijke gedrag je kind. Door de onderlinge verbondenheid te vernieuwen ontstaat er weer een basis voor positieve en beschermende betrokkenheid.

Wat biedt de groep 

Een behandelprogramma waarin ouders die in een vergelijkbare situatie zitten aan de slag gaan met hun ouderschap en vooral hun ouderlijk gezag. Tijdens de eerste bijeenkomsten krijgen de ouders een korte en intensieve uitleg over de principes van ‘Verbindend Gezag’. In de bijeenkomsten die volgen werken we de plannen voor de gezinnen uit zodat de plannen thuis uitgevoerd kunnen worden. Voor sommige ouders kan het een drempel zijn om hun gezinsproblemen in een groep te bespreken. Het is echter onze ervaring dat ouders juist ook veel steun ervaren aan de andere ouders in de groep.